Ανθρωπολογία

Euaggelia Verganelaki Euaggelia Verganelaki

Μην κοιτάς το περιτύλιγμα

Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται. Ανώτερο ον ο άνθρωπος και τα επιτεύγματα του. Είναι όμως τελικά έτσι;

Έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε το φεγγάρι, να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται στα έγκατα της γης, αλλα δυσκολευόμαστε να καλλιεργήθουμε σε ατομικό επίπεδο.

Βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις και πρότυπα ομορφιάς ουτοπικά. Ο όμορφος άντρας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η θελκτική γυναίκα φέρει τον τίτλο της ωραίας αν είναι σε συγκεκριμένα πλαίσια. Η επιφάνεια…αυτό έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε!

Ο χειρότερος και πιο επιβλαβής διαχωρισμός γίνεται με τη επίκριση της εικόνας σώματος και τους σχετικούς χαρακτηρισμούς «η χοντρή» «ο χοντρός». Και το βάρος όλο ασήκωτο στην ψυχή του ανθρώπου που τον χαρακτηρίζουν.

Εδώ στο σημείο αυτο, να τονίσουμε ότι το γυναικείο φύλο βάλλεται περισσότερο.

Μια κοπέλα από μικρή ακούει ότι αν θέλει να είναι όμορφη πρέπει να είναι αδύνατη. Πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, που εχει επιβάλλει- δεν ξέρω και εγώ ποιο-, από καταβολής κόσμου που ορίζουν ότι η αδύνατη εικόνα είναι η θεμιτή και αν παρεκκλίνει τότε αυτο ειναι κατακριτέο.

Ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από το θέμα αυτό. Ινστιτούτα ομορφιάς με στόχο το αδυνάτισμα, διαιτολόγοι με σκοπό την ιδανική σιλουέτα. Και φτάσαμε στο σημείο να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η τηλεόραση, προβάλλουν κατά κόρον, το πρότυπο της αδύνατης και κατακρίνουν έμμεσα οτιδήποτε παρεκκλίνει. Ολοένα και περισσότερα ψυχοσωματικά και νευρώσεις πηγάζουν από αυτή την λανθάνουσα αντίληψη. Ζούμε σε προηγμένες κοινωνίες με ανάπτυξη και αντί να εστιάζουμε έμπρακτα στην υγιή εικόνα, δυστυχώς εμμένουμε στο περιτύλιγμα.

Κρίνουμε από την εικόνα και επικρίνουμε.

Ο όμορφος άνθρωπος έχει χαρακτηριστικά που δεν τα σμιλεύει κανένα μηχάνημα κοιλιακών και σε κανένα γυμναστήριο. Ο όμορφος άνθρωπος έχει ομορφιά στη ψυχή και ευγένεια στην συμπεριφορά που δεν χρειάζεται κανένα στενό ρούχο για να αναδειχθεί. Πίσω από την πρόφαση κρύβεται η επίθεση.

Ναι αγαπητοί μου είναι επιθετικό να λες σε ενα έφηβο κορίτσι «αδυνάτισε γιατί δεν θα σε κοιτάξει κανείς». Είναι επιθετικό να μαθαίνεις στα παιδιά σου ότι η ομορφιά έχει όριο στο βάρος και αν το υπερβαίνει κάνεις τότε έχει αγκαλιά την αποτυχία.

Είναι απαράδεκτο να βλέπεις μετά από καιρό αγαπημένο σου πρόσωπο και να το επικρίνεις για τα κιλά που εβαλε. Οι όμορφοι άνθρωποι δεν κρίνονται από έναν αριθμό στη ζυγαριά.

Είναι δώρο ζωής ο όμορφος άνθρωπος στη ψυχή. Είναι δώρο ζωής να μπορείς να βλέπεις πίσω από το όποιο περιτύλιγμα. Ο κόσμος μας έχει φτάσει σε δύσκολο κομβικό σημείο, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο. Χάνουμε την ουσία της ευγένειας και των χαρισματικών ανθρώπων. Δεν εστιάζουμε στο πνεύμα αλλά στο σώμα. Απορρίπτουμε ανθρώπους με πρόφαση το περιτύλιγμα. Και ολοένα και περισσότερα προβλήματα γεννούνται. Η εικόνα έχει περισσότερη δύναμη από τον λόγο. Και ο εγκέφαλος σιγά σιγά αδρανοποιείται. «Γρήγορα και επιφανειακά» θα μπορούσε να είναι το Μότο της σύγχρονης εποχής μας.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωστή διατροφή. Όμως όλες οι σιλουέτες δεν ειναι το ίδιο. Κατασκευαστικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όπου δεν θα μπορούσαν να είναι αδύνατοι. Όμως αυτό δεν επηρεάζει την ψυχή τους και την ευγένεια τους. Γιατί θα έπρεπε να είναι αποδέκτες συμπεριφορών που θα τους μειώσουν την αυτοπεποίθηση; Σίγουρα η αγένεια και η επίθεση, έστω και προσωρινά δείχνει ένα πλασματικό προβάδισμα. Αλλά στο τέλος της ημέρας ο αγενής άνθρωπος της επιφάνειας παραμένει απαίδευτος κολλημένος στην θλιβερή του αδύνατη φιγούρα.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ακομα ηλικία να μην κοιτάζουν στο περιτύλιγμα αλλά να εστιάζουν στην ουσία. Να μάθουν να ξεχωρίζουν την ουσία και πίσω από το «φαίνεστε»

Τότε θα υπάρχει ελπίδα για ποιότητα στην καθημερινότητα μας και να μπορούμε να μιλάμε για αλήθειες όπου μόνο μέσα από την ψυχή μπορούμε να βρούμε.

Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.