Σχέσεις

Euaggelia Verganelaki Euaggelia Verganelaki

Πως μπορώ να έχω μια πετυχημένη σχέση;

Πόσο εκπληκτικό είναι το συναίσθημα στην αρχή μιας σχέσης. Η ενέργεια που εκπέμπει αυτή η συνένωση δύο ανθρώπων. Τι συμβαίνει όμως και υπάρχει φθορά, τι γίνεται και η σχέση δεν προχωράει ενώ όλα ή σχεδόν όλα ήταν όπως έπρεπε να είναι; Η απάντηση είναι απλή: δεν ποτίσαμε το λουλούδι και αυτό μαράθηκε. Είναι εκπληκτικό να δούμε πως συμβαίνει αυτό.

Η καθημερινότητα φθείρει. Οι υποχρεώσεις και το άγχος αλλοιώνουν την σχέση. Η ανάγκη για άγγιγμα στην ψυχή περνάει σε δεύτερη μοίρα και ο φόβος της επανάληψης λάθος συμπεριφορών από το παρελθόν μοιραία κάνει την εμφάνιση του. Μα πως μπορούμε να ταιριάξουμε το παρελθόν με το παρόν και μέλλον; Το παρελθόν πέρασε, το παρόν είναι εδώ και το μέλλον βρίσκεται στην φαντασία μας. Το παρελθόν πέρασε και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να μην είμαστε οι αυστηροί κριτές του. Ας είμαστε οι καλοί μαθητές που μάθαμε πως να συμπεριφερόμαστε και πως να λειτουργούμε. Να μας βοηθάει να μπορούμε να διαχειριστούμε το παρόν μας. Οι άνθρωποι που ζουν σχέσεις πετυχημένες είναι αυτοί που δεν ασχολούνται με το παρελθόν. Δεν χτίζουν το παρόν τους με υλικά από το παρελθόν.

Κάθε στιγμή που περνάει είμαστε ένας άλλος άνθρωπος. Ένας μοναδικός άνθρωπος καινούργιος και πιο πλούσιος σε γνώση και εμπειρία. Ο φόβος της αποτυχίας. Αυτός ο φόβος που αν ήταν άνθρωπος άραγε τι φιγούρα θα είχε; Θα είχε αυτή που θα του έδινε η σκέψη μας αυτή την στιγμή: ίσως κωμική φιγούρα ίσως άγρια ίσως τρομακτική. Το σίγουρο είναι πως ο φόβος είναι δικό μας δημιούργημα. Εμείς το γεννάμε, εμείς το πλάθουμε εμείς το συντηρούμε και μέσα από εμάς θρέφεται. Φόβος για να μην κάνουμε λάθη του παρελθόντος, φόβος να μην βρεθεί το παρελθόν του συντρόφου μας μπροστά μας και μας τον στερήσει. Μα εμείς το κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να μας συμβεί και φοβόμαστε. Η ανασφάλεια που προκαλεί ο φόβος δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον να γεννηθούν παράσιτα στην σχέση.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε έδαφος για παράσιτα. Ας φροντίζουμε το έδαφος που έχουμε να είναι γόνιμο και παραγωγικό για να αναπτυχθεί υγιής σχέση με φίλτρα προστασίας από τον φόβο του παρελθόντος. Είναι λυτρωτικό αυτό και απόλυτα ασφαλές για όλους. Τι πιο όμορφο συναίσθημα να είναι απαλλαγμένη η σκέψη από τον φόβο και να μπορεί να επικεντρωθεί στο σήμερα και στο πως να είναι γεμάτη θετική ενέργεια.

Η λύση και το μυστικό για να συμβεί αυτό είναι ένας διάλογος. Διάλογος με δύναμη για ανατροπές. Διάλογος ειλικρινής. Άλλωστε τα δυνατά συναισθήματα μόνο την αλήθεια και τον σεβασμό θέλουν σαν βάση τους για να ανθίσουν.
Ο διάλογος απορρέει μέσα από την επικοινωνία.
Όταν το ζευγάρι έχει επικοινωνία με σεβασμό και βαθιά αισθήματα τότε είναι απόλυτα βέβαιο πως το αποτέλεσμα μόνο θετικό πρόσημο θα έχει. Και ο φόβος ξορκίζεται.
Είναι σημαντικό να μάθουμε να θέλουμε και να πετυχαίνουμε την επικοινωνία. Τότε μπορούμε να μπούμε στην θέση του συνομιλητή μας να δούμε μέσα από τα μάτια του και να κατανοήσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αλήθεια, το νόημα της αγάπης δεν είναι αυτό;
Επικοινωνία θα πει ένωση θα πει σεβασμός. Οδηγεί στο «μαζί» και στο «θέλω».
Η επικοινωνία δεν έχει μέσα της ζήλια, ανασφάλεια, φόβο και πολλά άλλα τοξικά συναισθήματα.
Η επικοινωνία είναι μοναδική και μπορεί να αντικαταστήσει την χιλιοφθαρμένη λέξη «Σ’ αγαπώ» που την λένε τόσοι και τόσες χωρίς να την πιστεύουν και να την εννοούν.
Της επικοινωνίας το είδωλο, το βλέπεις στα πρόσωπα του ζευγαριού. Καθρεφτίζεται μέσα από τα χαμόγελα και την ηρεμία. Το αποτέλεσμα της επικοινωνίας σε ένα ζευγάρι φαίνεται μέσα από τις πράξεις και την δημιουργικότητα του.Φαίνεται μέσα από την στήριξη που δίνει ο ένας στον άλλο. Η επικοινωνία είναι ευλογία κι εκεί και μόνο θα πρέπει να στέφουμε την προσοχή μας.

Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.