Ανθρωπολογία

Euaggelia Verganelaki Euaggelia Verganelaki

Οδηγός για να ανακαλύπτεις την θετική πλευρά της ζωής!

Ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης είχε πει πως πριν κάνουμε μια σκέψη καλό θα ήταν να την περάσουμε από τρία στάδια και να την φιλτράρουμε. Το πρώτο είναι να σκεφτούμε αν είναι αληθινή η σκέψη αυτή που έχουμε. Μην σας ακούγετε παράξενο. Είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια και σε άλλο άρθρο θα μιλήσουμε για αυτό. Το δεύτερο στάδιο είναι να δούμε πόσο καλό κάνει αυτή η σκέψη τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας. Και το τρίτο στάδιο είναι αν αυτή η σκέψη είναι χρήσιμη.

Μαζί θα δούμε λοιπόν πως και με ποιο τρόπο μπορούμε να επιλέγουμε να βλέπουμε την θετική πλευρά της ζωής και να βλέπουμε την χαρά ως μια απόφαση που εμείς επιλέγουμε να πάρουμε. Έξι βήματα :

#1.    Πάρε ένα τετράδιο. Ξεκίνησε να σημειώνεις κάθε μέρα και κάτι που σε κάνει να νιώθεις ευγνώμων.  Ονόμασέ το “Το τετράδιο της ευτυχίας μου” γιατί για κάθε λόγο που έχεις για να νιώθεις ευγνωμοσύνη, αυτός είναι και ένας καλός λόγος για να νιώθεις ευτυχισμένος/η.

 

#2     Κάθε μέρα κάνε κάτι, έστω λίγο, που σου φτιάχνει το κέφι, πχ ένα τραγούδι, μια κουβέντα, μια ταινία, ένας περίπατος.

 

#3     Κάθε μέρα για λίγα λεπτά που θα το ορίσεις εσύ (πχ 5 λεπτά) κάνε μόνο θετικές σκέψεις. Ανέτρεξε σε όμορφες καταστάσεις που θα ήθελες να ζήσεις ή έχεις ζήσει. Σκέψου μια ωραία εκδρομή που είχες πάει και γέμισε από αυτό το συναίσθημα.

 

#4     Κάθε μέρα επιδίωξε να χαμογελάς. Μην το βρίσκεις ανόητο. Είναι μια συνήθεια ευεργετική και άκρος αναζωογονητική. Σκέψου ότι οι άνθρωποι που είναι χαμογελαστοί είναι πόλος θετικής έλξης. Πήγαινε κόντρα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα. Κάνε την θετική διαφοροποίηση για τον εαυτό σου και γίνε παράδειγμα προς μίμηση.

 

#5      Εξασκήσου να αρχίσεις να βλέπεις την ομορφιά γύρω σου. Μην προσπερνάς τις εικόνες. Για παράδειγμα είσαι μέσα  στο αυτοκίνητο και έχεις μπλοκαριστεί στην κίνηση. Κοίταξε τα χρώματα του ουρανού, ακόμα και αν βρέχει μπορείς να δεις την ομορφιά. Περπατάς και δεν παρατηρείς γύρω σου τα χρώματα και τα αρώματα; Ξεκίνησε να το κάνεις και θα δεις ομορφιά μέσα σε αυτό που νόμιζες άσκημο.

 

#6     Ξεκίνησε να μην βλέπεις την άσκημη πλευρά των ανθρώπων. Βρες κάτι θετικό. Αλλά ακόμα και αν δεν θέλεις να βρεις και να δεις κάτι θετικό, σταμάτησε την όποια κριτική διάθεση. Θα εκπλαγείς όταν δεις τι δύναμη  έχει η υγιής εν συναίσθηση!

 

Να μην περιμένεις να είναι όλα τέλεια για να νιώσεις χαρούμενη διάθεση. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί ακόμα και ιδανικά να μοιάζουν όλα, πάντα κάτι θα υπάρχει, κάποια σκέψη θα περάσει από το μυαλό, που δεν θα σε ευχαριστήσει.  Κάνε την αλλαγή στην ζωή σου με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Μην περιμένεις τις αλλαγές από τους άλλους. Η απόφαση είναι δική σου, μην αφήνεις άλλους να σε στρεσάρουν γιατί τους χαρίζεις έτσι αυτή την δύναμή σου. Σήμερα  και κάθε “σήμερα” είναι η κατάλληλη μέρα για να νιώσεις χαρά και να δεις την θετική πλευρά της ζωής.

Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.