Κοινωνικά

Euaggelia Verganelaki Euaggelia Verganelaki

Ο δρόμος για την ευτυχία είναι πολύπλοκα απλός

Υπάρχει συνταγή για την ευτυχία; Υπάρχει μεθοδολογία; Κάποιος που να μπορεί με σιγουριά να μας απαντήσει στο ερώτημα «Ποιο μονοπάτι να ακολουθήσω, για να νιώσω ευτυχισμένος;» Μπα, η ζωή δε μας έχει δοθεί με οδηγίες χρήσης… Ίσως, όμως, μέσα απ’ αυτές τις γραμμές όλοι μας να πάρουμε τροφή για σκέψη κι ο καθένας ύστερα να γράψει το προσωπικό του εγχειρίδιο με τις δικές του οδηγίες χρήσης!

Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν δε σπαταλούσες χρόνο σε ανθρώπους που έχουν τοξική επίδραση σε ‘σένα; Μη βιαστείς να πεις με ποιον τρόπο να τους αναγνωρίσεις. Τόσα έχεις διαβάσει γι’ αυτούς, αφού έχεις αναζητήσει να βρεις τι σε ενοχλεί, τι σε ευχαριστεί και το ένστικτό σου δεν κάνει λάθος.

Η ευτυχία σου δεν εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τους άλλους. Τετριμμένο αλλά αληθινό κι επιτέλους πρέπει να το κάνεις κτήμα σου το «Αν δεν είσαι εσύ καλά με τον ίδιο σου τον εαυτό δε θα ‘σαι ποτέ καλά με κανέναν». Μην ξεκινάς σχέσεις με λάθος κίνητρα και για τους λάθος λόγους. Να παντρευτείς, αν κι εφόσον, το επιθυμείς κι όχι γιατί είπε η θεία πως «ήρθε η ώρα σου» (μα πόσο μακάβρια πρόταση είναι αυτή, τελικά!). Να ‘σαι καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα, γιατί τότε ταιριάζει το «θα έρθει η ώρα σου».

Μη φοβάσαι νέες σχέσεις γιατί οι παλιές απέτυχαν. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι αποτυχία, αν το δούμε απ’ την οπτική γωνία που μας θυμίζει πως υπάρχει λόγος για τον καθένα που συναντάς στη ζωή σου. Κάποιοι θα σε δοκιμάσουν, άλλοι θα σε χρησιμοποιήσουν, άλλοι θα σε διδάξουν και μερικοί θα σου δείξουν την πιο φωτεινή πλευρά του εαυτού σου!

Συμφιλιώσου με το γεγονός πως υπάρχουν άλλοι που θα τα καταφέρουν καλύτερα από ‘σένα, ο ανταγωνισμός από ζήλια είναι τοξικός. Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση ανάμεσα σε ‘σένα και τον εαυτό σου, όσο πιο νωρίς το καταλάβεις τόσο καλύτερα! Είναι ανούσιο να σπαταλάς χρόνο κι ενέργεια εξηγώντας στους άλλους ό,τι κάνεις. Αυτοί που σε αποδέχονται δεν το χρειάζονται κι οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται∙ ποιος ο λόγος λοιπόν; Δε φταίνε οι άλλοι για τα προβλήματά σου, πάρε το μερίδιο της ευθύνης που σου αναλογεί. Κάποιος κάνει και κάποιος δέχεται. Με την άρνηση της αποδοχής της ευθύνης δίνεις τη δύναμη στους άλλους πάνω στη ζωή σου.

Τι θα γινόταν αν σταματούσες να λες ψέματα στον εαυτό σου; «Δεν το βλέπω δεν υπάρχει» και ξεφεύγεις απ’ τη νοοτροπία να τρέχεις μακριά απ’ τα προβλήματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχτείς πως δεν είσαι υποχρεωμένος να λύσεις όλα τα προβλήματα αμέσως, αλλιώς έχεις αποτύχει. Στην ανθρώπινη φύση η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι αναπόσπαστο μέρος, ο καθένας με τον τρόπο του. Μείνε ο εαυτός σου, αφού πρώτα μάθεις ποιος είσαι. Λάβε δράση, πάρε την πρωτοβουλία! Η πραγματική ζωή δε βρίσκεται στο βόλεμα και στη μίζερη αποδοχή του κακώς νοούμενου συμβιβασμού, προκειμένου να μην κάνεις λάθη.

Δε γίνεται όλοι να ‘ναι ευχαριστημένοι απ’ τις επιλογές σου, δε γίνεται να προλαβαίνεις να ικανοποιείς τους γύρω σου πάντα, γιατί κάπου εκεί θα χάσεις τον εαυτό σου. Μάθε να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή, να ανησυχείς με μέτρο, και να επικεντρώνεσαι σε ό,τι θες να συμβεί κι όχι σε οτιδήποτε φοβάσαι.

Τελικά, μήπως, ο δρόμος για την ευτυχία είναι πολύπλοκα απλός, γιατί δεν εφαρμόζουμε τις οδηγίες χρήσης: «Τι θα γινόταν αν…;»

Τι θα γινόταν, άραγε; Θα βρίσκαμε τον προσωπικό μας δρόμο και δε θα είχαμε στερέψει από δικαιολογίες!

Συντάκτης: Ευαγγελία Βεργανελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
Πρώτη δημοσίευση: www.pillowfights.gr

Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.