Κοινωνικά

Euaggelia Verganelaki Euaggelia Verganelaki

Οι σκέψεις μας, διαμορφώνουν τον κόσμο μας.

” Ένα πρόβλημα καλά διατυπωμένο είναι ένα πρόβλημα κατά το ήμισυ λυμένο”
Ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης είναι από την φύση ιδιόμορφος και ξεχωριστός. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος και χειρότερος φίλος μας. Έχει ένα εκπληκτικό τρόπο να μας κάνει να ξεχνάμε όσα θα θέλαμε να θυμόμαστε και να θυμόμαστε όλα όσα θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Οι σκέψεις διαμορφώνουν τον κόσμο μας.


Πολλές φορές λοιπόν, εξαιτίας του τρόπου σκέψης μας , βιώνουμε  τα γεγονότα και καταστάσεις με μια χροιά δραματοποίησης ,την στιγμή που κάποιος άλλος θα τα χαρακτήριζε ως ελάχιστα ενοχλητικά.
Έχει συμβεί σχεδόν στους περισσότερους από εμάς, να έρθουμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου αρχικά έδειχνε να είναι αρνητική, άλλα τελικά, κοιτώντας πίσω όταν την αξιολογούμε, αντιλαμβανόμαστε πως ήταν κάτι θετικό .

Η ίδια κατάσταση μπορεί να έχει διαφορετικούς τρόπους ερμηνείας. Εξαρτάται από την  οπτική γωνία  που την παρατηρούμε ή την βιώνουμε. Η ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, διαταράσσετε, από γεγονότα και καταστάσεις που μας προκαλούν ένταση και αρνητικά συναισθήματα. Ανάλογα με τον τρόπο που βλέπουμε τα γεγονότα, διαμορφώνεται και η συμπεριφορά μας.
“Αναπλαισίωση”
Ας δούμε λοιπόν,  απλά, τι κάνει η αναπλαισίωση και γιατί είναι τόσο πολύτιμος μηχανισμός.

Έχουμε μιλήσει για την σημασία των σκέψεων και το πόσο σημαντικές είναι για την ποιότητα της ζωής μας. Τα σωματικά συμπτώματα που βιώνουμε,  όταν ζούμε καταστάσεις με άγχος  και στρες, δεν προκαλούνται τόσο από τις καταστάσεις, όσο από τις εικόνες που γεννάει η σκέψη μας και  σκεφτόμαστε προβλήματα που  ΘΑ αντιμετωπίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε την απειλή και προετοιμάζεται ο οργανισμός μας για μάχη ή φυγή . Στην βιβλιογραφία αυτό ονομάζεται “αντιλαμβανόμενο στρες”. Δηλαδή, προετοιμάζομαι και έχω πάρει θέση μάχης για κάτι που συμβαίνει και έχω σκεφτεί τις προεκτάσεις του και είμαι οχυρωμένος. Ακόμα και όταν το γεγονός που πυροδότησε αυτό τον μηχανισμό έχει περάσει, εμείς συνεχίζουμε να ζούμε τις αρνητικές του συνέπειες στο σώμα και στην σκέψη μας.
Η αναπλαισίωση, μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει μονόδρομος. Μας βοηθάει να έχουμε μια θετική στάση για την ζωή κάνοντας αλλαγές εκεί που πραγματικά χρειάζεται .
Ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό της αναπλαισίωσης .
Είμαστε σε ένα θέατρο όπου η θέση που καθόμαστε είναι σε τέτοιο σημείο και  εξαιτίας της σωματικής μας διάπλασης δεν μας επιτρέπει να δούμε και να ακούσουμε την παράσταση. Το έχουμε αντιληφθεί ότι θα συμβεί αυτό και έχουμε πάρει τα μέτρα μας,  δίχως να χάσουμε χρόνο, ενημερώνουμε τους υπεύθυνους ότι επιθυμούμε την αλλαγή θέσης, ή τουλάχιστον την καλύτερη δυνατή αλλαγή. Έτσι ικανοποιημένοι μπορούμε να δούμε την παράσταση. Γιατί να καθόμασταν στην αρχική θέση, να θυμώναμε και μην βλέπαμε τελικά και την παράσταση;
Αναπλαισιώνουμε, βλέπουμε την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία και έτσι αλλάζει και ο τρόπος που την βιώνουμε.
Όπως είπε και ο Αϊνστάιν ” Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με το ίδιο μυαλό που το δημιούργησε” .

 


Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.