Κοινωνικά

Euaggelia Verganelaki Euaggelia Verganelaki

Οι αλλαγές δεν γίνονται τυχαία.


Οι όποιες αλλαγές στην ζωή μας δεν γίνονται ποτέ τυχαία. Δεν γίνονται ποτέ ξαφνικά . Υπάρχουν σημάδια, μηνύματα, ακόμα και όταν εμείς τα προσπερνάμε, αυτά είναι εκεί. Ας παρατηρήσουμε την φύση. Πριν την βροχή ένα δροσερό αεράκι προηγείται, πριν το τσουνάμι, η θάλασσα αποτραβιέται προς τα μέσα, και τόσα άλλα παραδείγματα. Έτσι συμβαίνει και στην ζωή. Πριν από όποια αλλαγή υπάρχουν σημάδια, ότι αυτή έρχεται. Κάποιες φορές τα προσπερνάμε από φόβο, άλλοτε τα αγνοούμε και δεν τα προσέχουμε γιατί έχουμε αποκοπεί από κάθε είδους συναίσθημα.


Υπάρχουν όμως και οι φάσεις της ζωής μας όπου παρατηρούμε έντονη εσωτερική ανάγκη αλλαγής, όπως ακριβώς και στην φύση. Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος χαρακτηρίζονται από μια περιοδικότητα.
Το ίδιο συμβαίνει και στην ζωή μας. Η ανανέωση έρχεται σε όλους τους τομείς σταδιακά. Στις συναισθηματικές σχέσεις, σε επαγγελματικό επίπεδο, μια απλή μετακόμιση, μια αλλαγή εξωτερικής εμφάνισης. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν κοινό παρανομαστή την ανάγκη μας για εσωτερική ανακατάταξη.

Κάνω αλλαγές απλές. Έχω ανάγκη να τις πραγματοποιήσω, και είναι ο προπομπός για τις επερχόμενες αλλαγές που θέλω να κάνω. 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως ο χρόνος είναι αυτός που ρυθμίζει την στιγμή ωρίμανσης των καταστάσεων. Η βιασύνη και η ανυπομονησία δεν είναι καλοί σύμβουλοι, αντίθετα τις περισσότερες φορές επιτυγχάνουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Καζαντζάκης γράφει για μια μικρή πεταλούδα, που βρήκε τυλιγμένη στο κουκούλι της ως κάμπια.
Ανυπομονώντας, θέλοντας να βοηθήσει να επιταχύνει την διαδικασία, πήρε το κουκούλι, το ζέστανε με την ανάσα του μέσα στην φούχτα του, και το ανάγκασε να ανοίξει πριν την ώρα του.
Αποτέλεσμα; μια μικρή ατελής πεταλούδα με ατροφικά φτερά. Οφείλουμε να σεβόμαστε τον εσωτερικό ρυθμό των καταστάσεων. Στην Δύση ο όρος είναι “timing” και στην Ανατολή “Ρολόι του Θεού”. Χρειάζεται ηρεμία για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πότε  είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές.

Ακούω αρκετά συχνά να μου λένε, “είμαι αποφασισμένος για αλλαγή, αλλά δεν ξέρω πως να την κάνω”. Η απάντηση είναι απλή. Ας ξεκινήσουμε με αυτά που ξέρουμε. Ξεκινάμε από ότι αναβάλουμε. Κάνουμε μια λίστα με ότι αφήσαμε στην άκρη για αργότερα. Από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο. Η δύναμη που θα νιώσετε εκπληρώνοντας και ολοκληρώνοντας τους στόχους αυτούς είναι πραγματικά ευεργετική και θα προχωρήσετε και στις αλλαγές τις ζωής που ως τώρα δεν τολμούσατε.

Και όπως είπε και ο Αριστοτέλης ” η αλλαγή είναι ανάπαυση “. 

Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.