«Κανείς δεν παντρεύεται για να χωρίσει», έλεγαν οι παλιοί και είναι αλήθεια. Διαζύγιο. Μια λέξη με πολλές πτυχές και αναλύσεις. Δαιμονοποιήμενο ή λύτρωση; Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα το δει κανείς και από το αν έχεις μπλέξει με χειριστική πρώην.
Σήμερα θα ακουμπήσουμε ένα θέμα ταμπού: Η θέση του άντρα την επόμενη μέρα, μετά το διαζύγιο.
Έχουν γραφτεί πολλά για την χωρισμένη γυναίκα, μητέρα που ζει με τα παιδιά μετά το διαζύγιο. Μονογονεϊκή την έχουν ονομάσει και δεν είναι της παρούσης να δούμε αν αυτός ο τίτλος είναι σωστός. Τα δικαστήρια υποστηρίζουν την γυναίκα-μάνα και γενικά όλο το κλίμα είναι στραμμένο υπέρ αυτής.
Αλήθεια γιατί δεν κοιτάμε και την άλλη όχθη στην οποία βρίσκεται ο άντρας/πατέρας;
Με σθένος θα απαντήσουν αρκετοί πως υπάρχουν άκαρδοι που δεν νοιάζονται και που αδιαφορούν μη δίνοντας ούτε διατροφή.
Αλλά εδώ θέλω να μιλήσουμε και να στηρίξουμε όλους τους άντρες-πατέρες που επάξια φέρουν τον τίτλο του «πατέρα» και έχουν κάθε καλή θέληση να μοιραστούν τον ρόλο που τους αναλογεί μετά από το διαζύγιο.
Σύνηθες λοιπόν είναι να συναντάμε φαινόμενα γονικής αποξένωσης. Η μητέρα γνωρίζοντας την δυνατότητα που έχει να επηρεάζει τα παιδιά της, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εχθρικό αρνητικό κλίμα. Αποκρύπτει στοιχεία που είναι υπέρ του πατέρα και τον παρουσιάζει ως ένα κακό άνθρωπο που δεν θέλει τα παιδιά του.
Αυτό με έντεχνο τρόπο το προβάλλει παντού.
Μηδέν σεβασμός απέναντι στα παιδιά της. Την στιγμή που η ίδια επικαλείται την ηρεμία τους και την ψυχική τους γαλήνη, η ίδια καταφέρνει να τα καταρρακώνει δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος να έχουν προβληματικές συμπεριφορές στο μέλλον.
Η επικοινωνία είναι μηδαμινή ή και ανύπαρκτη.
Προφάσεις όπως «δεν σε θέλουν τα παιδιά» και έντονες χειριστικές υποδείξεις έχουν την τιμητική τους. Κατά περιπτώσεις ακόμα και τα ίδια τα παιδιά γίνονται πιόνια και μεταφέρουν δια στόματος τους την θέληση της μητέρας τους, προφασιζόμενα δική τους επιθυμία.
Ένας φαύλος κύκλος. Οποία αντίσταση καταλήγει στο κενό. Αν ζητήσει ο πατέρας να βλέπει τα παιδιά του (το αυτονόητο δικαίωμα του) και η πρώην έχει άλλη άποψη, τότε το δίκιο του μάταια θα το ψάχνει. Αν υποκύψει στις επιθυμίες της (συνήθως με χρηματικό αντίτιμο) τότε ίσως να έχει ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Η αλαζονεία και η εγωκεντρική συμπεριφορά χαρακτηρίζει αυτές τις γυναίκες.
Χειριστικές, θέλοντας να πετύχουν τον στόχο τους που κατά περιπτώσεις διαφοροποιείται αλλά ο παρανομαστής κοινός.
Τι γίνεται λοιπόν με αυτόν τον άντρα που έχει ένα τέτοιο θέμα; Πως πρέπει να ενεργήσει; Υπάρχει λύση αν έχει χειριστική πρώην;
Ας πάρουμε την περίπτωση όπου είναι υποχωρητικός με το σκεπτικό της καλής θέλησης.
Θα τα κάνει όλα όπως του το υποδεικνύει και θα λειτουργεί με βάση το πρόγραμμα και τις επιταγές της. Πάντοτε φυσικά θα το προβάλει ως ανάγκη των παιδιών.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καθόλου προσωπική ζωή μιας και καταπατούνται τα όρια του. Αν είχε ένα πρόγραμμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί γιατί κάτι θα του ζητήσει και αν αρνηθεί τον γεμίζει με ενοχές και προβάλλει τα παιδιά. Υποκύπτει γρήγορα για να μην αποδεχτεί τους χαρακτηρισμούς «τι πατέρας είσαι εσύ».
Πάντοτε στο υποσυνείδητο του υπάρχει ο φόβος της απόρριψης από τα παιδιά του αν δεν κάνει αυτό που του επιβάλλεται. Ακόμα και αν είναι τυχερός και ξεκινήσει μια νέα σχέση, δεν θα καταφέρει να την κρατήσει γιατί οι συνθήκες είναι αντίξοες. Ενοχές και τύψεις καταφέρνει να τον ποτίζει η χειριστική πρώην και με κάλυψη να του δημιουργεί εμπόδια. Πρόφαση πάντα τα παιδιά. Και η επόμενη σχέση τελειώνει άδοξα.
Ο τοξικός χειριστικός τρόπος της πρώην είναι μοιραίος και καταστροφικός. Καθιστά τον άνθρωπο αυτό, παντελώς άβουλο και πιόνι στις επιταγές. Η αυτοεκτίμηση χάνεται και η ματαίωση κάνει την εμφάνιση της σε κάθε μετερίζι της ζωής του.
Αρχικά πρέπει να αποδεχθεί πως δεν είναι πια η κατάσταση η ίδια. Ναι, το διαζύγιο του χάρισε την πολυπόθητη ελευθερία από έναν άνθρωπο που δεν ταίριαζε, αλλά αυτός ο άνθρωπος που έχει κακές προθέσεις θα τα κάνει δύσκολα όλα.
Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο άνθρωπος αυτός που ζει σε αυτή την κατάσταση, ότι τα χρόνια περνούν και δεν υπάρχει επιστροφή για κανέναν. Τα παιδιά του θα μεγαλώσουν και θα μεγαλώσει και αυτός χάνοντας πολύτιμες στιγμές προσωπικές. Να ακολουθήσει οριοθέτηση στην ζωή του και να μην επιτρέπει να του καταπατεί κανείς τα όρια του.
Και τα ίδια του τα παιδιά να μάθουν στον σεβασμό της προσωπικότητας του, έτσι θα τους χαρίσει ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.
Η προάσπιση της αυτοεκτίμησής του του να είναι βασικό συστατικό ζωής. Να μάθει να φιλτράρει τις πληροφορίες με την λογική και όχι με το παραπλανητικό συναίσθημα τρίτων που το προβάλλουν πάνω του.
Να είναι σωστός στις υποχρεώσεις του και να μην λησμονεί πως και ο ίδιος έχει δικαιώματα. Να μην ξεχνάει γεγονότα και καταστάσεις κακοποιητικές για τον ίδιο. Ας συντηρεί με ευλάβεια αναλυτικά ένα ημερολόγιο συμβάντων. Θα είναι πολύτιμο για το μέλλον.
Να βάλει καλά στην σκέψη του, πως ο ίδιος δεν επέλεξε να σταματήσει να έχει τον πατρικό ρόλο.
Χώρισε με την μητέρα των παιδιών του. Όχι από τα παιδιά του. Δεν δέχεται να τον πιέζει η ίδια και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χρησιμοποιώντας η ίδια τα παιδιά ως πρόφαση.
Θα ήταν καλό να ζητήσει την βοήθεια ειδικού και να αποβάλει το ταμπού αυτό, γιατί μόνο έτσι θα σπάσει τον φαύλο αυτοκαταστροφικό κύκλο! Και φυσικά σε τέτοια περίπτωση, είμαστε όλοι στη διάθεσή σου.
Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.