Ο άνθρωπος, από την στιγμή της ύπαρξής του, την ανάγκη για ζευγάρωμα και αναπαραγωγή την είχε ως βασικό του χαρακτηριστικό . Η συντροφικότητα είναι μια ανάγκη, η οποία προκύπτει μέσα από την ίδια την ζωή, αλλά και οργανικά έχει βάση, μιας και σχετίζεται με το εν γένη εγκεφαλικό σύστημα του ανθρώπου. Τι συμβαίνει όμως τελικά, και ενώ δίνουν τόσο μεγάλη αξία στην αγάπη, τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά για απιστία;
oι επιστήμες που ασχολούνται με τον άνθρωπο έχουν μελετήσει το θέμα της απιστίας.
Η ανθρωπολογική προσέγγιση, με εκπρόσωπο την ανθρωπολόγο Fisher Helen έχει δώσει μια διάσταση στο θέμα δίνοντας φως σε πτυχές που άλλοτε θεωρούνταν ταμπού.
Κοινωνικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μεγάλο αριθμό ζευγαριών, κατέληξαν συμπερασματικά ότι, δεν απιστούν απαραίτητα όσοι βρίσκονται σε ένα αποτυχημένο γάμο ή αποτυχημένη σχέση. Το 56% των αντρών και το 34% των γυναικών, ονόμασαν τον γάμο τους “ευτυχισμένο”, “χαρούμενο”, “επιτυχή”, μολονότι έχουν απατήσει τους συντρόφους. Γεγονός που καταδεικνύει ότι, γενετικά αίτια μπορούν να οδηγήσουν σε εξωσυζυγικές σχέσεις.
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν, μια συγκεκριμένη εκδοχή ενός γονιδίου, του DRD4, που είναι ο νευροδιαβιβαστής της ντοπαμίνης, και συνδέεται με τη ροπή προς την απιστία.
Το συγκεκριμένο γονίδιο έχει ήδη συνδεθεί με εξαρτήσεις όπως ο αλκοολισμός και ο τζόγος, όπως και με άλλες, λιγότερο «καταστροφικές» τάσεις, όπως η αγάπη για τις ταινίες τρόμου.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και τις σχέσεις 181 νεαρών ενηλίκων. Παράλληλα έλαβαν δείγματα DΝΑ από την παρειές των εθελοντών και αναζήτησαν στα δείγματα την… άπιστη εκδοχή του DRD4.
Ο ερευνητής Τζάστιν Γκαρσία αναφέρει ότι , άτομα με μια συγκεκριμένη εκδοχή του γονιδίου DRD4 είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν ιστορικό εφήμερου σεξ και απιστίας. Και αυτό φυσικά ισχύει και για τα δυο φύλλα.
Συνεχίζοντας με την ανθρωπολογική προσέγγιση του θέματος, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι , παράγοντες οικονομικοί, πολιτισμικοί, ψυχολογικοί, είναι καθοριστικοί για την συχνότητα και την έκφραση της απιστίας. Τι σημαίνει αυτό; Παρατηρήστε με ποιο τρόπο προβάλλονται στην τηλεόραση οι εξωσυζυγικές σχέσεις. Γοητευτικές, αναζωογονητικές, και ειδικά των επωνύμων είναι ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό . Οι σχέσεις απιστίας, είναι μέρος μιας κουλτούρας και κοινωνικού στάτους. Ακόμα και μέσα από τον κόσμο της διαφήμισης με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, περνάει το μήνυμα αυτό. Η προβολή της αντίληψης πως αν κάποιος είναι άπιστος, θα βελτιωθεί η ψυχολογία του , θα φύγει από την ρουτίνα, θα έχει καλύτερη αυτό-εικόνα, είναι πια γεγονός. Αδιαφορώντας τις περισσότερες φορές για τις συνέπειες.
Την πρωτιά στην απιστία δεν κρατούν πλέον οι άντρες. Οι γυναίκες έχουν αισθητή την παρουσία τους και σε αυτό το πεδίο δράσης. Από την προϊστορική εποχή οι γυναίκες για λόγους επιβίωσης και αναπαραγωγής ήταν άπιστες. Στην σύγχρονη εποχή, έχουν απλοποιηθεί αρκετές προκαταλήψεις, έχουν αλλοτριωθεί ακόμα περισσότερες αρχές της οικογένειας, και η γυναίκα επιδίδεται στο ίδιο “σπορ” της απιστίας όπως και ο άντρας με την ίδια…” επιτυχία”.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι απιστίας. Ο ορισμός της απιστίας περιλαμβάνει σεξ χωρίς αίσθημα, και το αντίστροφο, και σεξ με συναίσθημα.
Τέλος να επισημάνουμε ότι η απιστία είναι μια κατάσταση που έχει καταγραφεί σε όλους τους πολιτισμούς. Από την αρχαία Ελλάδα, τους Ιάπωνες, Κινέζους, Ινδουιστές, φυλές ιθαγενών στις ζούγκλες. Όπου υπάρχουν άνθρωποι και ανθρώπινες σχέσεις υπάρχει και απιστία.
Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά προς την ιστοσελίδα μας.